FEJÉR MEGYEI ÖNKORMÁNYZATOK VÍZ- ÉS CSATORNAMŰ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

Vízmérőállás bejelentése

Díjak, vízminőség településenként

Elektronikus ügyfélszolgálat

Hibabejelentés

Hogyan értékeli szolgáltatásunkat

Hogyan értékeli honlapunkat

Tippek, tanácsok

 • A vízköves berendezések több áramot fogyasztanak, ezért rendszeresen vízkőtlenítsük a bojlert, mosó-, mosogatógépet, vízforralót, egyéb vízmelegítő berendezéseket.
 • Használjunk inkább ecetet vízkőoldásra, ha a fürdőszobát, vagy konyhai berendezéseket, eszközöket tisztítjuk. Az ecet környezetbarát, és olcsóbb is mint a vízkőoldószerek, ráadásul fertőtlenítő, baktérium- és (penész)gombaölő, zsíroldó hatása is van. Tegyük spriccflaskába, úgy könnyebb és gazdaságosabb a használata.
 • Ne hagyjunk feleslegesen nyitva a csapot, ne mosogassunk folyóvíz alatt, fogmosáskor használjunk a folyóvíz helyett poharat.
 • Szolgáltatási területünkön egy fő naponta átlagosan 100 liter vizet fogyaszt, ami azt jelenti, hogy egy négytagú "átlagcsalád" 12 köbméteres havi vízfogyasztása nem tekinthető magasnak. A havi vízfogyasztása következőkből tevődik össze:
  -  zuhanyozás  legalább  15 - 50 liter/alkalom,
  -  kádban fürdéshez 100-150 liter vizet is elhasználunk alkalmanként,
  -  automata mosógép használata  40 - 120 liter/alkalom,
  -  wc öblítése  3 - 16 liter/alkalom,
  -  ivás, főzés (előkészítéssel) személyenként 5 - 10 liter/fő /nap,
  -  mosogatás  10 - 40 liter/alkalom,
  -  számoljuk még hozzá a mosdásokat, , kézmosásokat, illetve a takarítást, locsolást, kocsimosást is!

 

 • Hagyományos csaptelepek helyett használjunk egykarú keverőcsapot, kevesebb vizet folyatunk el feleslegesen a melegvízre várva. A  könnyen és egyszerűen beépíthető légkeveréses csapvégekkel, zuhanystoppal sok vizet spórolhatunk, mert jelentősen csökkentik az átfolyó víz mennyiségét
 • Használjunk víztakarékos wc-tartályt, vagy olyan öblítőszelepet, mellyel mi szabályozzuk az öblítésre használt víz mennyiségét.  vannak olyan tartályok is, melyek osztottgombosak - kis dolog kis víz, nagydolog nagy víz
 • Mosógépet, mosogatógépet csak telepakolva indítsuk el. Ezzel nemcsak vizet, hanem energiát és mosószert is megtakaríthatunk. Ilyen berendezések vásárlásakor ne csak az energiaosztály besorolásra figyeljünk, hanem arra is, mennyi vizet használnak fel a mosó és öblítőprogramok.
 • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy a házi vezetékhálózatunkon nincsenek-e hibák.
 • Zárjunk el minden csapot és vízvételi lehetőséget, és vizsgáljuk meg vízmérőnket: ha a kis fekete csillagkerék ekkor is forog, hálózatunk valahol szivárog - ha nem folyat a wc-tartály, és csöpögős csapunk sincs, valahol a hálózatunkon csőtörés, szivárgás van.
 • A csöpögő, folyós csapokat, wc-tartályt, szivárgó, törött vezetéket vagy szerelvényt azonnal javítsuk, javíttassuk meg, mert az így elcsöpögő-folyó víz díja mellett - ha van szennyvízbekötésünk - a csatornadíjat is Önnek, a fogyasztónak kell megfizetnie:
  - 0,5 mm – es „lyukon” naponta 0,5 m (500 liter), havonta 15 m3
  - 1,0 mm - es „lyukon” naponta 1,5 m(1500 liter), havonta 46 m3 ,
  - 3,0 mm – es „lyukon” naponta 12,0 m(12000 liter), havonta 360 m3 ,
  - 5,0 mm – es „lyukon” naponta 32 m(32000 liter), havonta 1000 m3 víz is elfolyhat!

 • Téli védelemre is fordítsunk gondot! A fagyás miatti repedéseken, töréseken elfolyó víz díját a fogyasztónak kell megfizetnie. zárjuk el, és ürítsük le a kerticsapot, a használaton kívüli vezetékeket, ingatlanokat - szolgáltatási területünkön megrendelés alapján, díjazás ellenében elvégezzük
 • Ha kertünk, növényeink locsolásához, vagy kocsimosáshoz is használjuk a vezetékes vizet, szereltessünk be locsolómérőt.  Ezután a külön mért vízmennyiség után nem kell megfizetnie a csatornadíjat.
 • Nyáron öntözzünk kora reggel, vagy estefelé. így a kilocsolt vízből sokkal kevesebb párolog el. Kiépíthetünk csepegtetős öntözőrendszert is. ezzel nem csak jelentős mennyiségű vizet spórolhatunk, nagyon hatékonnyá is tesszük a locsolást, igaz, ez nagyobb beruházást igényel.
 • Gyűjtsük az esővizet ha van rá módunk - növényeink meghálálják ha ezzel locsoljuk őket.
 • Balkonládáinkban, kertünkben használjunk talajtakarást, mulcsozást, kevesebb víz párolog el, kevesebbet kell locsolnunk.
 • Új ház építésekor, felújításkor vizsgáljuk meg a lehetőségét az összegyűjtött esővíz felhasználásának
  - igaz, egy nagyobb beruházással - ha a vezetékes, ivóvizes-rendszertől teljesen elkülönítetten gyűjtjük, felhasználható wc-öblítésre, vagy előkezelés után akár a fűtőrendszerben is.