FEJÉR MEGYEI ÖNKORMÁNYZATOK VÍZ- ÉS CSATORNAMŰ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

Vízmérőállás bejelentése

Díjak, vízminőség településenként

Elektronikus ügyfélszolgálat

Hibabejelentés

Hogyan értékeli szolgáltatásunkat

Hogyan értékeli honlapunkat

Ártalmas-e a kemény víz?

A víz keménységét a benne lévő kalcium-,  és magnézium-ionok okozzák. Mértékegysége a német keménységi fok (nko), ami azt jelenti, hogy 1 nko-nak 10 milligramm/liter kalcium-oxiddal egyenértékű kalcium-, vagy magnézium-ion felel meg. 

Ennek alapján az ivóvizet négy kategóriába soroljuk:

 

1. kategória: 0 - 7 nko nagyon lágy víz
2. kategória: 7 - 14 nko lágy víz
3. kategória: 14 - 21 nko közép-kemény víz
4. kategória: 21 nkfelett kemény víz

 

Szolgáltatási területünkön az általunk szolgáltatott ivóvíz a Polgárdi – Székesfehérvár – Tabajd vonaltól északra kemény, Lajoskomáromban és környékén lágy, a többi településen közép-keménynek minősíthető. Saját településének vízkeménységi adatait megtekintheti ide kattintva. 

A kemény víz, - a közvélekedéssel ellentétben - kifejezetten egészséges. A kalcium fontos építőanyaga csontjainknak és nélkülözhetetlen a véralvadásnál, egy felnőtt embernek 800 milligrammra van belőle szüksége naponta. A magnézium az idegekre és az izomzatra hat (napi szükséglet 300-400 mg), hiánya az artériák szűkülését és a szívinfarktust segíti elő.

A kemény víznek vannak hátrányai is. Ez abban jelenik meg, hogy 60 oC fölé melegítve vízkő válik ki a bojlerekben és a mosógépekben, valamint a kemény víz éhesebb a mosóporra.

A bojlerekben, mosógépekben a vízkőképződést ma már külön vízkezeléssel csökkentjük a minimálisra. A vízkeménységet a mosásnál azonban olyan adottságnak kell tekintenünk, melyet kénytelenek vagyunk figyelembe venni a mosópor adagolásánál.