Különleges osztály indult a fehérvári Vörösmarty-iskolában

A vizes szakmában már régebb óta dolgozók ismét iskolapadba ültek.

A folyamatos szakemberhiány miatt új stratégiát dolgozott ki magának a Fejérvíz Zrt., így felvették a kapcsolatot a megye oktatási intézményeivel – tudtuk meg Kaposvári Zsuzsanna gazdasági főosztályvezetőtől, aki azt is elmondta: ekkor jött a gondolat, hogy a fiatalok bevonásán túl a saját dolgozóikat is tovább képezzék. Megkeresték tehát azon fizikai kollégáikat, akik ez idáig még nem rendelkeztek víz- és csatornahálózat-szerelő képesítéssel, azonban már egy ideje a szakmában dolgoznak. Őket agitálni kellett ugyan egy kicsit, ám végül 18 fő jelentkezett a képzésre – pár fő külsős mellett, akik közül többen jelezték, szívesen mennének a céghez gyakorlatra, majd ott is helyezkednének el. 

A képzés helyszínét a mindvégig partner Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola adta, adja, ahol így már egy „fejérvizes” osztály is működik. Kaposvári Zsuzsanna kiemelte, a dolgozók a képzés végén bizonyítványt kapnak, amely perspektívát, értéket ad nekik a jövőre nézve.

https://www.feol.hu/helyi-kozelet/2022/09/kulonleges-osztaly-indult-a-fehervari-vorosmarty-iskolaban?fbclid=IwAR2RirGxROxsIAX8QY68pAhYKOJtlbKnGp15rH_6onDXU7NQ1VS-PdYomHI

Duális képzési együttműködés FEJÉRVÍZ ZRt. és az Óbudai Egyetem között

A 2023-ban majd 110. évét ünneplő Fejérvíz Zrt. sok évet, szabályozást és változást megélt nagyvállalat, melyet a közszolgáltatási tevékenysége lévén Fejér-megyében szinte minden háztartás ismer. A vállalat alaptevékenysége a közműves ivóvíz szolgáltatás és a szennyvízelvezetés. Közel 300 ezer lakos vízellátása és 260 ezer fő szennyvíz elvezetése nagy szakértelmet kíván, ezt a cég ~ 600 dolgozójával igyekszik nap, mint nap az elvárt színvonalon teljesíteni. A szervezet 100 %-osan önkormányzati tulajdonú, 87 önkormányzat tulajdonában van, melyben többségi tulajdonos Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata. A társaság ma Integrált Irányítási Rendszer keretein belül igyekszik megvalósítani stratégiai céljait. Az alaptevékenységek – víz-, és csatornaszolgáltatás – ellátásán túl a környezetközpontú gondolkodás és az ésszerű gazdálkodás alapvető elvárás a társaságtól. A stratégiánkat a tulajdonosok, a vállalati dolgozók, de a társadalom is figyelemmel kísérheti. Az egészséges ivóvíz szolgáltatása folyamatos felügyeletet és fejlett üzemeltetési rendszert igényel, melynek során bonyolult technológiai lépések zajlanak. A munkavállalók szaktudása nélkül e folyamat működtetése elképzelhetetlen, ezért a minőség védelme mellett a munkavállalói elkötelezettség növelése is fontos célkitűzése a vállalatnak. A részvénytársaság fő célja az összhang megteremtése a felhasználói elégedettség, a környezettudatos vállalati magatartás és a vállalat üzleti céljai között.

Az ösztönzés és támogatás szerepe az Integrált Irányítási Rendszerben a bevonással és a képzéssel valósul meg. Ezen bevonásnak és képzésnek egyik fontos szegmense az utánpótlás nevelés, ezen belül a duális képzési rendszerhez való csatlakozás, melyben a Fejér Megyei Gazdasági és Iparkamara segítő kezet nyújt a vállalatunknak.

Napjainkban elsősorban a fizikai munkatársak pótlását kell megoldanunk, ezért a víz-, és csatornahálózat szerelőket, a villanyszerelőket, a és a különböző épületgépészeti szerelőket is várjuk. De társaságunk napi munkája ennél sokkal többről szól, és szervezeti egységeink is sokfélék, így az adminisztratív állományba és a felsőoktatás területeiről is szívesen fogadunk tanulni vágyó diákokat. Az idei évben a fő profilunk -a víz, és csatornaszolgáltatás – utánpótlás képzését céloztuk meg, a Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskolával történő együttműködéssel. Rendkívül előnyösnek tartjuk, hogy a duális képzés során a tanulók szakképzési munkaszerződést kötnek, jelentős időt töltve a gyakorlati képzőhelyen, azaz a vállalatnál, mely idő alatt megismerik a munka világát és az adott szakterületet is.

A duális képzéshez való csatlakozás több lépcsős ugyan, de megéri, mert a jövő feladatait a fiatalok bevonásával fogjuk tudni megoldani. Szükség lesz rá, hogy elsajátítsák a különböző specialitásokat, megértsék és megéljék a szakma szeretetét és megtalálják helyüket akár a víziközmű szektorban, hiszen erre a szolgáltatásra mindig szükség lesz.

Jelenleg felsőoktatási képzésben tanuló diákok dolgoznak nálunk, fölmérő földrendezők, mérnökök, de nyitottak vagyunk a további tanulók befogadására. Eltökélt szándékunk, hogy a duális képzés segítségével bizonyos szintig feltöltsük a humán erőforrás állományunkat, hogy a hozzánk érkezők szeressék meg a szakmát és hosszú távra gondolkodjanak nálunk. Nagyon fontos küldetés ez, hiszen az egyik legszebb szakma az életet jelentő ivóvíz szolgáltatása.

A Kamara már a kezdeti elhatározástól kezdve segítette a vállalatunk csatlakozását, megmutatva a duális képzés előnyeit és lehetőségeit. Az együttműködés folyamatos, minden kérdésnél készséggel támogatnak, erősítenek minket, amit ezúton is köszönünk! Bízunk benne, hogy az út, amin közösen elindultunk sikerhez vezet és a befektetett energiák meghozzák a várt eredményt, bővíteni tudjuk a vízműves szakma tagjainak számát.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support